BLACK PAGE ORCHESTRA: Beograd, Niš, Novi Sad

Ovog oktobra bićete u prilici da doživite muziku na 120 decibela i to u izvođenju bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra. Na tri koncerta, koja će održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, publici će se podeliti štitnici za uši, a potom izvesti program od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora. Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom uz podršku elektronske muzike i video projekcija. Sve kompozicije na programu biće srpske premijere i dela su kompozitorki i kompozitora: Matijasa Kranebitera (Austrija), Ojvinda Torvunda (Norveška), Mirele Ivičević (Hrvatska), Kristofera Resija (Austrija), Ane Gnjatović (Srbija) i Maje Bosnić (Srbija).

11.10.2022. / 20:00 – Beograd – Zadužbina Ilije M. Kolarca
13.10.2022. / 18:00 – Niš – Koncertno izložbeni prostor Fakulteta umetnosti
14.10.2022. / 20:00 – Novi Sad – Gradska koncertna dvorana – Antifestival 2K+
* ulaz na sve koncerte je slobodan

Prezentacije za studente
12.10.2022. / 17:00 – Beograd – Fakultet muzičke umetnosti, velika sala
13.10.2022. / 16:00 – Niš – Koncertno izložbeni prostor Fakulteta umetnosti

PROGRAM KONCERTA

MAJA BOSNIĆ
((mno.go))
(2021)
za ozvučen ansambl, elektroniku,
video i štitnike za uši

MATIJAS KRANEBITER
Combative Music And Its Algorithmic Demystification (2021)
za flautu, saksofon, električnu gitaru, klavir,
perkusije i četvoro-kanalnu elektroniku

EJVIN TORVUND
Plans for Future Ensemble Music (2020)
za klarinet, električnu gitaru,
klavijature, violončelo i video

ANA GNJATOVIĆ
Forest Migrations (2022)
za ansambl i elektroniku

KRISTOF RESI
GIF Frenzy (2020)
za ansambl, elektroniku i video uživo

MIRELA IVIČEVIĆ
F SonG
(2014/16)
za ansambl i elektroniku

Black Page Orchestra

https://www.blackpageorchestra.org/

  • Elena Gabrijeli (Elena Gabrielli) – flaute
  • Jukiko Kren (Yukiko Krenn) – klarineti/saksofoni
  • Samuel Toro Perez (Samuel Toro Pérez) – električna gitara
  • Alfredo Ovales (Alfredo Ovalles) – klavir/klavijature
  • Igro Gros (Igor Gross) – perkusije
  • Rafal Zaleh (Rafal Zalech) – violina/viola
  • Leo Morelo (Leo Morello) – violončelo
  • Matijas Kranebiter (Matthias Kranebitter) – elektronika
Naslovna slika: Igor Ripak, 2021

Pored poznatog nastupa u podmoričkoj bazi na ostrvu Vis, gde su izveli Štokhauzenovu kompoziciju „Mikrofonie I“ u svom repertoaru Black Page Orchestra  sadrži kompozicije čuvenih stvaraoca 20. veka, kao i najaktuelnija dela naručena posebno za ovaj ansambl tokom prethodnih nekoliko godina. Tako je i kompozicija Maje Bosnić – ((mno.go)) za ozvučeni ansambl, video, živu elektroniku i štitnike za uši (2021), nastala kao posebna porudžbina Black Page Orchestra i premijerno je bila izvedene na festivalu Muzikprotokol u Gracu, a potom u Bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferain (Musikverein Wien).

Prvi koncert biće održan u Beogradu – 11.10. u 20:00 u Zadužbini Ilije M. Kolarca, zatim sledi nastup u Nišu – 13.10. u 18:00, u Koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti, i potom nastup u Gradskoj koncertnoj dvorani Novog Sada – 14.10. u 20:00, u okviru programa Novi Sad evropske prestonice kulture i ciklusa Antifestival 2К+. Ulaz na sve koncerte je otvoren, a prezentacije za studente na kojima će se predstaviti partiture izvedenih kompozicija i govoriti o alternativnim tehnikama sviranja, biće organizoavne u sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (12.10. u 17:00) i u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (13.10. u 16:00).

Black Page Orchestra do sada je nastupio na preko stotinu festivala širom sveta od kojih su najpoznatiji:  Wien Modern, Impuls, Musikprokoll, Klangspuren, (Austrija), Ultraschall, SPOR (Nemačka), Gaudeamus, Sound of Music (Holandija), Warsaw Autumn (Poljska), Mixtur (Španija), Transart (Italija) i Muzičko bijenale u Zagrebu (Hrvatska).

Postavku muzičkih izvođača koji će gostovati u Srbiji čine: Elena Gabrijeli (Elena Gabrielli) – flaute, Jukiko Kren (Yukiko Krenn) – klarineti/saksofoni, Samuel Toro Perez (Samuel Toro Pérez) – električna gitara, Alfredo Ovales (Alfredo Ovalles) – klavir/klavijature, Igro Gros (Igor Gross) – perkusije, Rafal Zaleh (Rafal Zalech) – violina/viola, Leo Morelo (Leo Morello) – violončelo i Matijas Kranebiter (Matthias Kranebitter) – elektronika.

Projekat organizuje Zabuna – udruženje za novu muziku iz Beograda, uz podršku fondacije Ernst von Siemens Musikstiftung, Austrijskog kulturnog foruma, Austrijske ambasade, Uprave grada Beča, Fondacije Novi Sad evropska prestonica kulture, Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Fakulteta umetnosti u Nišu, SOKOJ-a i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.